Doktersverklaring, verwijzingen en second opinion aanvragen – Huisartsenpraktijk Bedum – Bedum
Header afbeelding

Doktersverklaring, verwijzingen en second opinion aanvragen

KNMG_weigeringsbriefje_Nederlands_

De KNMG heeft als standpunt dat een behandelend arts geen verklaringen afgeeft over een eigen patiënt, waarbij hij/zij een oordeel geeft over de (medische) geschiktheid of ongeschiktheid van een patiënt om bepaalde dingen wel of niet te doen. Voorbeelden daarvan zijn: is iemand in staat te werken, een auto te besturen, naar school te gaan, goed voor de kinderen te zorgen, is terecht een geboekte reis geannuleerd of heeft iemand recht op een parkeervergunning of aangepaste woonruimte? Dergelijke verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. Dit betekent dat wij deze verklaring niet voor u af mogen geven.  Instanties die zo’n verklaring van u verlangen kunt u hierop wijzen door de brief te overhandigen die u kunt uitprinten via de menuknop ‘downloads’.

Verwijzing nodig van uw huisarts? 

Verwijsafspraken.nl geeft zorgverleners en patiënten antwoord op de vraag in welke situaties de huisarts betrokken moet worden en wanneer niet. Twijfelt u of de huisarts een verwijzing moet schrijven? Wilt u vaststellen of de huisarts betrokken moet worden bij het aanvragen van herhaalmedicatie? Of wilt u  weten of de zorg aan onverzekerden door de huisarts gedeclareerd kan worden? Dit zijn voorbeelden van vragen waarop u op deze pagina de antwoorden vindt.

Afspraken over verwijzingen binnen de geestelijke gezondheid (GGZ) vindt u terug op Verwijsafspraken GGZ 2023 (zorgprestatiemodel.nl)

Second opinion aanvragen

Twijfelt u over een diagnose of behandeling? U kunt om de mening van een tweede arts vragen. Die beoordeelt uw diagnose of behandeling opnieuw. Bespreek uw wensen dan eerst met uw behandelend arts. Meer informatie vindt u terug op  Hoe krijg ik een second opinion in de zorg? | Rijksoverheid.nl