Doktersverklaring – Huisartsenpraktijk De Vrije Gang – Bedum
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk De Vrije Gang
De Vrije Gang 2A 9781 NS
Bedum

Doktersverklaring

KNMG_weigeringsbriefje_Nederlands_

Standpunt KNMG
De KNMG heeft als standpunt dat een behandelend arts geen verklaringen afgeeft over een eigen patiënt, waarbij hij/zij een oordeel geeft over de (medische) geschiktheid of ongeschiktheid van een patiënt om bepaalde dingen wel of niet te doen. Voorbeelden daarvan zijn: is iemand in staat te werken, een auto te besturen, naar school te gaan, goed voor de kinderen te zorgen, is terecht een geboekte reis geannuleerd of heeft iemand recht op een parkeervergunning of aangepaste woonruimte?

Dergelijke verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. De onafhankelijke arts kan een eigen beoordeling maken van de situatie. Zo nodig kan de onafhankelijke arts, met toestemming van de patiënt, extra informatie opvragen bij de behandelend arts(en).

De huisarts wordt regelmatig door patiënten geconfronteerd met het verzoek tot het geven van een verklaring over bijvoorbeeld ziekte, invaliditeit en arbeidsongeschiktheid. In Nederland is het de huisarts echter niet toegestaan een dergelijke verklaring af te geven.
Instanties die zo’n verklaring van u verlangen kunt u hierop wijzen door de brief te overhandigen die u kunt uitprinten via de menuknop ‘downloads’.